Waarom ossenhaas een klassieker is in de keuken

Ossenhaas is het kroonjuweel van rundvlees. Het is zacht, sappig en smaakvol. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het zeer gewild is in restaurants en thuiskeukens. De ossenhaas is een ware klassieker geworden in de keuken. Maar waarom is het zo populair en wat maakt het zo bijzonder? In deze blog gaan we dieper in op ossenhaas en wat je er allemaal mee kan maken.

Wat is ossenhaas?

Ossenhaas is het meest malse en zachte stukje vlees van de koe. Het vlees zit in het midden van de rug van het rund en is veelal afkomstig van jonge runderen. Ossenhaas heeft weinig vet, wat betekent dat er weinig marmering in het vlees zit. Dit maakt het vlees magerder en gezonder dan andere vleessoorten. Het heeft ook een subtiele smaak, die goed tot zijn recht komt in eenvoudige gerechten.

Hoe bereid je ossenhaas?

Ossenhaas kan op verschillende manieren worden bereid. Bijvoorbeeld door het te grillen, bakken, braden of pocheren. Het is belangrijk om het vlees niet te lang te bereiden, anders kan het taai en droog worden. Daarom wordt ossenhaas vaak op hoge temperatuur kort bereid, bijvoorbeeld op de grill of in de pan. Hierdoor behoudt het vlees zijn sappigheid en smaak.

Wat kan je maken met ossenhaas?

Ossenhaas is ideaal voor een speciale gelegenheid en kan op veel verschillende manieren worden bereid. Denk bijvoorbeeld aan een klassieke beef Wellington, carpaccio of steak tartare. Ook is het heerlijk om de ossenhaaspuntjes te bakken met ui, knoflook en champignons. Of grill de ossenhaas op de barbecue en serveer deze met gegrilde groenten en gebakken aardappelen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Waar kan je ossenhaas kopen?

Ossenhaas is verkrijgbaar bij slagers en supermarkten. De prijs kan echter wat hoger liggen dan bij andere vleessoorten, omdat het als een luxeproduct wordt gezien. Het is echter wel de moeite waard om het te kopen, want het vlees is echt van topkwaliteit. Het is belangrijk om naar de kwaliteit van het vlees te kijken, zodat je zeker weet dat je het beste stuk koopt om mee te koken.

 

Kortom, de ossenhaas blijft een klassieker in de keuken. Het is dan ook niet vreemd dat dit stukje vlees zo geliefd is bij veel mensen. Het is zacht en mals, en heeft een subtiele smaak die goed te combineren is met verschillende gerechten. Of je nu gaat voor een klassiek gerecht zoals een tournedos of een steak tartare, of liever een avontuurlijker recept zoals een carpaccio met truffelolie, met ossenhaas kan je alle kanten op. Het maakt je gerecht net wat specialer en bijzonder. Voor meer informatie kun je bijvoorbeeld terecht bij The Meat Lovers.